Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z kurczakiem i owocami morza
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 kiełbasa chorizo (około 150 gramów)
  • obrana ze skórki i pokrojona na 12 plasterków
  • 4 małe kurze udka bez skóry (około 450 gramów)
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek o boku ok. 1 cm
  • 1 szklanka grubo posiekanej cebuli
  • 1 łyżka grubo posiekanego czosnku
  • 1 ¼ szklanki krótkoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka alcaparrado
  • osączonego z zalewy
  • opłukanego pod zimną wodą lub mieszaniny w równych częściach pokrojonych w kostkę zielonych oliwek
  • marynowanej czerwonej papryki
  • kaparów i czosnku
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • pokrojonych w kostkę
  • z zalewą
  • około 1 ½ łyżeczki szafranu
  • 1/3 szklanki ostrej salsy
  • 1 ¼ szklanki bulionu z kury
  • domowej roboty lub z kostki
  • z niską zawartością soli
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 20 omułków (około 420 gramów)
  • opłukanych i pozbawionych bisiorów
  • 5 dużych morskich przegrzebków (około 180 gramów)
  • opłukanych pod zimną wodą
  • 12 surowych dużych krewetek (około 250 gramów)
  • w pancerzach
  • ½ szklanki mrożonego zielonego groszku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić kiełbasę i kurczaka. Smażyć na dużym ogniu, przez 5 minut, obracając, aby zrumienić z wszystkich stron. Dodać pieczarki, cebulę i czosnek. Podsmażać 1 minutę. (Można to zrobić z wyprzedzeniem.) Na 30 minut przed podaniem, podgrzać mieszaninę, aż zacznie skwierczeć. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Dodać alcaparrado, pomidory z zalewą, szafran, salsę i bulion z kury. Posolić. Dokładnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień i dusić przez około 12 minut. Dodać omułki, przegrzebki i krewetki. Ułożyć je na ryżu i nie mieszać. Przykryć, zwiększyć płomień na średni i dusić jeszcze przez 8 minut. Wsypać groszek, przykryć i gotować jeszcze 3 minuty. Dokładnie zamieszać i rozłożyć na cztery ogrzane talerze. Natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE