Paella z królikiem i fasolą

Paella z królikiem i fasolą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • soffritto:
  • 100 ml oliwy
  • 25 ml octu z sherry
  • 4 pozbawione pestek pomidory
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 6 pokrojonych szalotek
  • 4 średnie czerwone papryki bez nasion
  • łyżeczka szafranu
  • łyżeczka tymianku
  • ½ pęczka mięty
  • ½ pęczka kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka wędzonej papryki
  • paella:
  • 2 kg królika
  • 200 g fasoli borlotti
  • pokrojone pikantne chorizo
  • 1 kg umytych
  • oczyszczonych omułków
  • ½ kg umytych małży
  • 2 filiżanki bulionu rybnego na osobę
  • 100 g ryżu Calasparra
  • filiżanka groszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Królika podzielić. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni do paelli rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Podsmażyć chorizo. Dołożyć je do królika. Wlać na patelnię odrobinę oliwy. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać szafran. Smażyć przez 2 minuty. Dodać paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pomidory, zioła i ocet z sherry. Zlać wszystko z patelni. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć ryż, aż zmieni kolor. Dodać królika, chorizo, fasolę i bulion. Gotować przez 15 minut na dużym ogniu. Dołożyć omułki i małże. Gotować przez 10 minut, aż bulion odparuje. Dodać groszek. Wyłączyć gaz. Przykryć patelnię i odstawić na 5 minut. Paellę podawać na ciepło z dodatkiem cząstek cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA