Owocowe brulee

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.20)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Krem
1½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru

Owoce
2 szklanki brzoskwiń w plasterkach
1 szklanka malin
1 szklanka borówek
1 szklanka jeżyn
¼ szklanki miałkiego cukru
1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Karmel
½ szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody

Przygotowanie
Ubić śmietanę kremówkę i zmieszać z cukrem. Schłodzić przed podaniem.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wymieszać brzoskwinie, maliny, borówki i jeżyny z drobnym cukrem oraz skórką z cytryny. Odstawić na 10 minut. Przełożyć owoce do naczynia do zapiekania i piec 8 -10 minut. Wyjąć owoce z piekarnika. W czasie, gdy owoce się pieką, przygotować karmel. Zmieszać w rondlu cukier z sokiem cytrynowym oraz wodą i zagotować nie mieszając. Za pomocą pędzla od czasu do czasu obmywać wnętrze ścianek rondla wodą, aż karmel lekko zbrązowieje. Porcje owoców z kremem polane karmelem podawać od razu po nałożeniu.

Owocowe brulee można podać z prażonymi połówkami orzechów włoskich w miodzie.

PRAŻONE ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE

Orzechy
1 szklanka połówek łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zmieszać orzechy z miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 6 minut, przemieszać i piec jeszcze 6 – 8 minut, aż orzechy zbrązowieją. Ostudzić.

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE