Owoce zapiekane z owsianą kruszonką

Owoce zapiekane z owsianą kruszonką
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
8

Przepis

Masa owocowa
4 szklanki borówek amerykańskich
3 szklanki gruszek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy

Kruszonka
½ szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki ciemnego, brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki soli
85 g niesolonego masła
1 szklanka grubo posiekanych orzechów pekanowych

Śmietana z whiskey
4 łyżki płatków owsianych
1 szklanka śmietany kremówki (36%)
2 łyżki miodu
1 ½ łyżki whiskey (amerykańskiej whisky)


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Przygotować owoce
Borówki i gruszki umieścić w rondlu i wymieszać. Zmieszać w miseczce cukier kryształ i skrobię kukurydzianą i dodać do owoców, wraz ze skórką i sokiem z pomarańczy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 minut mieszając, dopóki masa owocowa nie zgęstnieje. Przełożyć do 8 foremek ceramicznych o pojemności 150 ml.

Przygotować kruszonkę
Dobrze zmieszać płatki kukurydziane, płatki owsiane, brązowy cukier, przyprawy i sól. Stopić masło i wmieszać do suchych składników. Na suchej patelni lekko podprażyć orzechy pekanowe, dodać do kruszonki i wymieszać. Nałożyć porcje kruszonki na owoce. Umieścić foremki na blasze i wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut, dopóki kruszonka się nie zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, by deser nieco ostygł.

Przygotować śmietanę z whiskey
Prażyć płatki owsiane na patelni na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ubić śmietanę, dodać do niej miód i whiskey i lekko wymieszać. Wmieszać 2 łyżki uprażonych płatków owsianych. Przed podaniem deseru nałożyć porcje śmietany na kruszonkę i posypać resztą uprażonych płatków owsianych.


© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE