Ostry sos z papai i papryki

Ostry sos z papai i papryki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 3 marchewki
  • umyte
  • bez końców
  • pokrojone na duże kawałki
  • 1 kolczoch jadalny
  • obrany i bez pestki lub 1 ogórek obrany i wypestkowany - pokrojone na duże kawałki
  • 1½ szklanki miąższu papai (1 mała papaja lub ½ dużej)
  • bez pestek
  • 6 papryczek scotch bonnet lub innych ostrych
  • bez ogonków
  • ¾ szklanki wody
  • ⅓ szklanki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozdrobnić marchewki i kolczocha w blenderze. Dodać miąższ papai i papryczki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować pół godziny. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wlać sos do butelek lub słoiczków, przechowywać w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE