Ostry kurczak w stylu „Nyonya”

Ostry kurczak w stylu „Nyonya”
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska
Ilość osób:
4

Przepis


Składniki ostrej pasty:
6 suszonych, czerwonych chilli, najchętniej z Kaszmiru, moczonych przez 30 minut w gorącej wodzie i odsączonych
75 g szalotek, cienko posiekanych
3 grube łodygi trawy cytrynowej, usunięta zewnętrzna część, wewnętrzna posiekana
40 g czosnku, obranego i grubo posiekanego
1 łyżeczka pasty krewetkowej
25 g galgantu albo imbiru, obranego i grubo posiekanego
2 łyżki oleju roślinnego

Składniki dania:
2 łyżki oleju roślinnego
1,5 kg kurczaka, podzielonego na 8 porcji
2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione wałkiem i przecięte wzdłuż
4 liście limonki
200 ml wody
1 łyżeczka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)
sok z 1 limonki
sól, do smaku

Przygotowanie pasty:
Zmiksuj wszystkie składniki w malakserze na gładką masę.

Przygotowanie dania:
W rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj kawałki kurczaka i usmaż na złotobrązowo.
Dodaj pastę, smaż przez 1-2 minuty, aż poczujesz aromat. Dodaj rozgniecione łodygi trawy cytrynowej, liście limonki, dolej wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, przewracając kawałki mięsa, aż będzie zupełnie miękkie i odparuje połowa płynu. Gdy mięso się ugotuje, dodaj cukier palmowy i sok z limonki, wymieszaj, dodaj sól do smaku. Podawaj natychmiast w miseczkach.

Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 4

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE