Ostra czerwona salsa

Ostra czerwona salsa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Przygotowanie:

Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi.

Ilość: 2 ½ szklanki

Składniki
2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami
¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego)
⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą
⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
½ łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
3 łyżki keczupu
2 łyżki wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

© Jacques Pépin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA