Ossobuco
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

Składniki:
8 kawałków giczy cielęcej
kilka łyżek mąki do obsypania mięsa
sól i świeżo mielony pieprz
kilka łyżek oliwy do smażenia
4 plastry bekonu
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
6 ząbków czosnku
2 papryczki chili
skórka starta z dwóch cytryn
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 łyżeczki listków rozmarynu
½ szklanki białego wytrawnego wina
400 gramów pokrojonych pomidorów z puszki
1 litr wywaru drobiowego lub cielęcego
sok z dwóch cytryn

Przygotowanie:
Mięso obsypać mąką, doprawić solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać w dużym rondlu z grubym dnem. Mięso obsmażać partiami do zrumienienia, wyjąć. Bekon, cebule, marchewki i selera pokroić drobno. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Chili posiekać. Na pozostałą w rondlu oliwę wrzucić bekon, przesmażyć. Dodać pokrojone warzywa, zamieszać. Dodać skórkę cytrynową. Ziarna kopru włoskiego i rozmaryn drobno posiekać, dodać do warzyw. Dusić 10 minut. Dodać wino, pomidory, wywar, sok z cytryn. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zagotować sos i włożyć obsmażone mięso, które musi być nim w pełni zakryte. Przykryć, zmniejszyć ogień na minimalny, gotować 2 godziny. Podawać posypane gremolatą.


@Annabel Langbein


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE