Osso buco

Osso buco
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 kg cielęciny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • posiekane
  • 1 posiekana cebula
  • 1 papryka
  • posiekana
  • 2 papryczki chilli
  • drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 110 g masła
  • 10 filecików anchois
  • 800 ml pomidorów z puszki
  • 1 butelka wytrawnego białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek tymianku
  • sok i skórka z 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem i obtocz w niej pokrojoną w kostkę cielęcinę. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i zrumień mięso. Przełóż je do innego naczynia, na patelnię wrzuć masło i usmaż na nim posiekane warzywa aż zrobią się miękkie. Dodaj anchois, pomidory, wino, pietruszkę i tymianek i podgrzewaj wszystko przez 5 minut, stale mieszając. Cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia i wlej sos. Dodaj sok z cytryny, trochę soli i pieprzu.
Duś w piekarniku przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę przykryj naczynie folią. Przed podaniem posyp danie posiekaną pietruszką wymieszaną ze startą skórką cytrynową. Serwuj z ziemniaczanym purée.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA