Orzeszki ziemne w karmelu

Orzeszki ziemne w karmelu
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • masło do wysmarowania blachy
  • ok. 400 g cukru
  • ok. 400 g prażonych orzeszków ziemnych lub innych orzechów (solonych lub nie)
  • sól (jeśli orzechy są niesolone)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wysmarować płaską blachę masłem. Wymieszać cukier z dwoma łyżkami wody na patelni o grubym dnie, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać aż się rozpuści, gotować regulując ogień tak, żeby karmel gotował się równomiernie. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, kiedy stanie się złoto-brązowy (może zbrązowieć nagle). Wrzucić orzechy i dużą szczyptę soli (opcjonalnie). Wylać masę na natłuszczoną blachę i rozsmarować. Ostudzić przez ok. pół godziny, połamać na kawałki. (można pokroić nożem na równe kwadraty, kiedy masa zgęstniała wystarczająco, a jeszcze nie stwardniała za bardzo). Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mr.dario 6 lat temu

...a ja tam zapraszam do Gdańska, a konkretniej na Przymorze , przy Galerii Przymorze , stoi tam starodawny wóz w którym mają różne, różniste orzeszki w karmelu , kawie czy też na słono i przepyszne gofry, pychotka ;)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE