Opiekany szpik

Opiekany szpik
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 8-12 przekrojonych na środku kości szpikowych
  • wołowych lub cielęcych
  • długich na 7 cm
  • (1300 1800 g)
  • 1 filiżanka grubo posiekanej natki pietruszki
  • 2 szalotki
  • pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • półtorej łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • gruba sól do smaku
  • co najmniej 4 centymetrowe kawałki chleba ze skórką
  • zrumienione

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w żaroodpornym naczyniu ułożyć kości przeciętą częścią do góry. Piec aż szpik będzie miękki i zacznie oddzielać się od kości, ok. 15 minut (wyjąć z piekarnika zanim szpik zacznie wypływać z kości). W międzyczasie wymieszać natkę, cebulę i kapary w małej misce. Kiedy kości będą prawie gotowe, ubić oliwę z sokiem z cytryny i spryskać dressingiem mieszankę. Ułożyć na talerzu sałatkę z natki, sól i tosty. Przed podaniem wyjąć szpik łyżeczką, posmarować tosty, posolić i udekorować sałatką z natki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE