Omlet ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym

Omlet ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przepis


Składniki główne
4 łyżki oleju roślinnego
6 wiejskich jaj, lekko roztrzepanych

Sos
2 łyżki oleju arachidowego
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
6 cienkich plasterków imbiru, pociętych w zapałkę
1 łyżeczka brązowego cukru
6 czerwonych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
6 żółtych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
3 dymki, drobno posiekane
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka japońskiego sosu sojowego
1 łyżka brązowego octu ryżowego
½ łyżeczki oleju sezamowego


Przygotowanie
Zacznij od sosu. Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić. Dodaj czosnek, oraz imbir i smaż przez 2 minuty. Dodaj cukier i pozwól, żeby się karmelizował przez 30 sekund. Dodaj pomidory, oraz dymkę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino ryżowe, sos sojowy i ocet ryżowy i smaż przez 30 sekund. Dodaj olej sezamowy, wymieszaj i zdejmij sos z ognia. Kolej na omlet. Rozgrzej w woku olej roślinny, aż zacznie dymić. Wlej jajka i pozwól im się smażyć przez jakieś 30 sekund bez mieszania. Używając łopatki złóż omlet na pół i smaż przez kolejne 30 sekund. Znowu złóż i smaż przez jeszcze 20 sekund, aż prawie zupełnie się zetnie. Powtórz to jeszcze raz, a następnie przełóż omlet na półmisek. W między czasie podgrzej sos, nałóż go na omlet i podawaj od razu.


@ Kylie Kwong

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE