Omlet z papryką

Omlet z papryką
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
5

Przepis

Składniki:

6 łyżek oliwy extra vergine
900 g czerwonej i żółtej papryki
1 czerwona papryczka chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu z białego wina
12 jajek
sól i świeżo zmielony pieprz
smażone peperoncini i sałata z winegretem do podania

Przygotowanie:

Z papryki usunąć ogonki i nasiona, pokroić na kawałki. Pokroić chilli na plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, wrzucić paprykę i chilli i smażyć około 10 minut, aż brzegi papryki się zrumienią. Mieszać od czasu do czasu. Dorzucić czosnek i smażyć, aż się zeszkli. Wlać ocet, zamieszać i smażyć, aż odparuje. Wbić jajka do miski, ubić trzepaczką, doprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię pozostałą łyżkę oliwy, rozgrzać i wlać jajka. Smażyć, lekko mieszając, aż spód się zetnie, około 5 minut. Przykryć dużym talerzem lub pokrywką i szybko odwrócić patelnię do góry nogami. Zsunąć omlet z powrotem na patelnię i smażyć kolejne 5 minut, aż druga strona się zrumieni. Pokroić omlet na kawałki i podawać na gorąco lub zimno, z dodatkiem smażonych peperoncini (peperoncini zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, posolić) i sałaty z winegretem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE