Omlet z paprociami i bekonem

Omlet z paprociami i bekonem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki farszu:
225 g młodych paproci (pióropusznika strusiego)
250 g bekonu, pokrojonego w kostkę
½ cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

Składniki omletu:
12 lekko roztrzepanych jaj
1 łyżka stołowa śmietany 15%
1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki
2 łyżki stołowe masła
4 plastry sera gruyère (dowolnie)
sól i pieprz

Przygotowanie farszu:
Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzuć paprocie, gotuj przez 2 minuty. Odcedź, opłucz zimną wodą, odstaw na bok. Na patelni usmaż bekon na złocisty kolor. Odlej tłuszcz. Dorzuć cebulę, smaż, aż zmięknie. Dodaj paprocie i szczypiorek. Smaż przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.

Przygotowanie omletu:
W misce wymieszaj jaja, śmietanę i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Teflonową patelnię o średnicy 20 cm rozgrzej, wrzuć 1 łyżkę masła, roztop. Wlej jedną czwartą masy jajecznej. Smaż na średnim ogniu, rozcinając omlet łopatką, aby szybciej doszedł. Dopraw solą i pieprzem. Gdy brzegi omletu niemal się usmażą, ale środek pozostaje półpłynny, na połowę omletu wyłóż ¼ farszu i plaster sera. Pomagając sobie łopatką przykryj drugą częścią omletu i zsuń na talerz. Powtarzaj tą czynności z 3 omletami.

Rada: Szybciej będzie, jeśli usmażysz po dwa omlety na dwóch patelniach równocześnie.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE