Ognista salsa

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • kilka świeżych papryczek chili
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 posiekane dymki (zielona część)
  • 1 posiekany strączek zielonego chili
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • bez skórki i bez pestek
  • pokrojone w drobną kosteczkę
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka octu z sherry (lub octu z czerwonego wina albo sok z cytryny czy limonki)
  • 2-3 łyżki oliwy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czerwone papryczki chili opiec na grillu, tak, by na skórce pojawiły się pęcherze. Włożyć do torebki foliowej, zakręcić, tak, by w środku została poduszka powietrzna, a gdy papryczka się zaparzy, ściągnąć skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, posiekać. Wymieszać z pomidorami, cebulą, dymką i zielonym chili. Dodać ocet i oliwę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE