Odświętna kawa

Odświętna kawa
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Przygotowanie:

Składniki:
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
2 szklanki wody
2 kawałki kory cynamonowej
6 goździków
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka drobno mielonej kawy
2 szklanki wódki

Do podania:
zaparzone espresso
bita śmietana
cynamon

Przygotowanie:
Oba rodzaje cukru wsypać do rondla. Wlać wodę. Dodać cynamon i goździki. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać nasionka i dodać razem ze strąkiem lub wlać ekstrakt. Podgrzewać przez 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru. Zgasić ogień. Wsypać kawę, zamieszać. Wlać wódkę. Odstawić na 5 minut. Przecedzić. Podawać z espresso, bitą śmietaną i cynamonem.


@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE