Odjazdowa tarta migdałowa

Odjazdowa tarta migdałowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przepis

Kruche ciasto
175 g masła
75 g cukru pudru
2 żółtka
25 ml wody
250 g mąki

Nadzienie migdałowe
250 g masła (miękkiego)
250 g cukru pudru
250 g zmielonych migdałów
250 g mąki
5 jajek

Dekoracja
250 g suszonych brzoskwiń - należy je przekroić wzdłuż na pół, zalać gorącą wodą, po wystudzeniu wstawić do lodówki na 24 godziny.

Do podania
cukier puder do posypania
bita śmietanka

Do pieczenia potrzebna będzie forma na tartę o średnicy 25 cm.

Przygotowanie
Dzień wcześniej namoczyć brzoskwinie. W momencie przystępowania do nakładania ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza.

Ciasto
Drewnianą łyżką rozetrzeć w misce masło z cukrem. Wbić żółtka. Dodać trochę wody. Przesiać do miski mąkę, cały czas zagniatając ciasto. Wlać resztę wody i wyrabiać przez minutę. Przełożyć ciasto do miski i wstawić do lodówki na godzinę.

Nadzienie migdałowe
Drewnianą łyżką rozetrzeć w misce masło z cukrem pudrem, az masło zbieleje. Dodać zmielone migdały oraz mąkę, wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Odstawić masę do lodówki na czas wałkowania ciasta.

Tarta
Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na cienką warstwę, wyłożyć ciastem formę. Wypełnić formę do dwóch trzecich wysokości masą migdałową. Wyrównać, na wierzchu poukładać połówki brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.

Sposób podania
Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.

© Paul Merrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE