(odc.24)puree z brokułów z masłem

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 główki brokułów
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odkroić różyczki od łodygi. (Powinno się uzyskać 450 g). Zachować łodygi (około 300 g) do innego przepisu. W średnim garnku zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić brokuły i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować do miękkości, przez około 10 minut. Odlać, zachować płyn. Różyczki wrzucić do malaksera. Na patelni roztopić masło i smażyć na średnim ogniu, aż się lekko zrumieni. Wlać do malaksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wywaru z gotowania. Zmiksować na puree. (Uzyska się około dwie szklanki.) Podawać natychmiast lub schłodzić, przykryć i przed podaniem odgrzać w mikrofalówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE