(odc.20)ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
7

Składniki:

  • ¼ łyżeczki oleju roślinnego
  • do smarowania foremki
  • 1 puszka (450 g) masy z jadalnych kasztanów
  • zwykłej lub z cukrem i wanilią
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 4 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 240 g roztopionej wytrawnej czekolady
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Kalkulator wag i miar

Przepis

Olejem natłuścić foremkę keksówkę o pojemności 3-4 szklanek. Uciąć pasek pergaminu o długości 30 cm i szerokości 4,5 cm. Ułożyć na dnie foremki tak, aby z obu stron wystawały końce papieru. Dzięki temu deser będzie łatwo wyjąć. Można też podawać go prosto z foremki. Do dużej miski przełożyć puree z kasztanów. Dodać rum, masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przelać do foremki. Starannie okleić folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (do dwóch dni).
Przed podaniem wyjąć deser z foremki na paterę i pokroić na 6-8 plastrów. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE