(odc.13)zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • około 1 ¾ szklanki makaronu muszelki lub rurki (150 g)
  • 1 ½ gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • ¾ szklanki kukurydzy (z 1 kolby)
  • ½ szklanki cukinii pokrojonej w kostkę
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ¾ szklanki tartego szwajcarskiego sera (gruyere lub ementalera)

Kalkulator wag i miar

Przepis

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 l osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przykrywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny (al dente). Odcedzić, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić. (Należy otrzymać 3 szklanki makaronu.) Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i szwajcarskim serem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE