(odc.13)kotlety z mięsa krabów w czerwonym sosie

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 opakowanie (240 g) pasteryzowanego mięsa krabów
  • 1 ¼ szklanki okruchów ze świeżego chleba (2 kromki pszennego pieczywa utarte w malakserze)
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebulki dymki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • ¼ łyżeczki tabasco
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ szklanki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mięso krabów wymieszać z ⅔ szklanki okruchów, dymką, kolendrą, czosnkiem, majonezem, tabasco i solą. Połączyć starannie wszystkie składniki. Pozostałe okruchy wsypać do malaksera z płatkami migdałów. Utrzeć, aż migdały dokładnie się połączą z chlebem. Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C. Z masy z mięsem krabów uformować 4 kotlety. Obtoczyć z wszystkich stron w mieszaninie okruchów i migdałów. Olej rozgrzać na patelni teflonowej na średnim ogniu. Włożyć kotlety ostrożnie, ponieważ będą bardzo miękkie. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Wstawić do ciepłego piekarnika.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE