(odc.13) tarta z pomidorami, owocami kapara i oliwkami

Seria kulinarna:
Kolacja jak z pudełeczka (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki
425g gotowego ciasta francuskiego (rozmrożonego)
10 podłużnych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w plastry
3 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 główka endywii
135g słoiczek owoców kapara, odsączonych
135g słoiczek czarnych oliwek w zalewie z oliwy, odsączonych, bez pestek
oliwa z oliwek extra-virgin
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Potrzebne akcesoria
Pergamin, talerz o średnicy 15cm, nóż kuchenny, widelec, nóż z ząbkami do krojenia pomidorów, deska do krojenia, suszarka do sałaty, sitko

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść pergamin. Za pomocą talerza lub miski o średnicy 15cm wytnij cztery koła w cieście francuskim. Przełóż je na pergamin i ponakłuwaj widelcem. Na kołach z ciasta połóż plastry pomidorów. Posyp posiekaną szalotką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut aż się zezłocą. Do dużej miski wrzuć endywię, kapary, oliwki i wymieszaj. Przełóż tarty na talerze. Skrop je oraz brzegi talerzy oliwą z oliwek. Podawaj z sałatką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE