(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 puszka (870 g) połówek gruszek w gęstym syropie (około 6 połówek)
  • 4 szklanki (około 300 g) połamanych kawałków rogalików z francuskiego ciasta
  • mufin
  • pączków
  • chałki lub pszennego pieczywa
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ⅓ szklanki rodzynków sułtanek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • około ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Osączyć gruszki. Zachować 1 szklankę syropu. Połówki gruszek pokroić na sześć części. Połamane kawałki słodkiego pieczywa ułożyć w misce i wymieszać z cząstkami gruszek. Zalać syropem. Dodać masło, rodzynki i cynamon. Mieszaninę przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o pojemności 4-5 szklanek. Zapiekać 40-50 minut, aż z wierzchu ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE