(odc.07)brokuły rapini z zielonym groszkiem

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 575 g brokułów rapini (około 10 szklanek lekko ubitych)
  • ¼ szklanki oliwy dobrej jakości
  • 1 duży ząbek czosnku słoniowego
  • pokrojony na cienkie plasterki obieraczką do warzyw (około ⅓ szklanki)
  • ½ łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
  • 1 opakowanie (300 g) mrożonego zielonego groszku
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odkroić 10 cm z łodyg brokułów rapini. Obrać, usuwając twardą, włóknistą, warstwę zewnętrzną: używając małego noża, zaczepić o skórkę na końcu łodygi i szarpnąć. Powinna się łatwo oderwać. W ten sam sposób obrać wszystkie łodygi. Pokroić na kawałki o długości 6 cm, umyć i osączyć na sicie.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na ostrym ogniu. Przez 30 sekund podsmażać na niej czosnek i rozgnieciony czerwony pieprz. Dorzucić jedną trzecią brokułów, jeszcze mokrych po myciu. Mieszać tak, aby płatki czosnku znalazły się na wierzchu, zamiast przypalać się na dnie patelni. Dorzucić pozostałe brokuły. Przykryć i smażyć na ostrym ogniu przez 5 minut, aż brokuły będą miękkie. Dodać groszek i sól i smażyć kolejne 5 minut, aż większość wody odparuje, a groszek będzie gorący. Podawać natychmiast albo schłodzić, przykryć, schować do lodówki, odgrzać w mikrofalówce i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE