Nugatowe marzenie

Nugatowe marzenie
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:

Nugat
¾ szklanki cukru
¾ ubitej szklanki złocistego cukru
½ szklanki śmietany kremówki albo mleka skondensowanego
2 łyżki masła
1½ szklanki grubo posiekanych orzechów pekan, lekko uprażonych

Krem bananowy
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru
1 łyżka rumu
2 banany, pokrojone na plasterki

Przygotowanie nugatu
Przesiać cukier przez sito, żeby pozbyć się grudek. W rondlu o grubym dnie zmieszać obie odmiany cukru, śmietanę oraz masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podgrzewać, aż masa osiągnie 113ºC (należy użyć cukierniczego termometru z czujnikiem), często przemywając ścianki rondla od wewnątrz wodą za pomocą pędzla. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić masę do 220ºC, nie mieszając. Następnie mieszać nugatową masę drewnianą łyżką przez 2 min, aż będzie gęsta i lśniąca. Dodać posiekane orzechy i przełożyć masę do natłuszczonej kwadratowej foremki o boku 20 cm. Ostudzić i połamać na kawałki przed podaniem.

Krem bananowy
Ubić śmietanę kremówkę, powoli wsypując cukier. Dolać rum. Rozłożyć połowę śmietany do szklanek albo pucharków, następnie włożyć po kilka bananowych plastrów. Na wierzchu posypać nugatowymi okruchami. Nałożyć resztę bitej śmietany i bananów, znów posypać pokruszonym nugatem i niezwłocznie podawać.

Deser bananowo-nugatowy można podawać z lodami waniliowymi oraz gorącym sosem toffi, posypany chrupiącymi nugatowymi okruchami.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE