Nori sushi

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ugotować ryż, do ciepłego ryżu dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać zdecydowanymi ruchami drewnianą łopatką. Powinien mieć lekko kleistą konsystencję, podatną na formowanie. Rybę pokroić ostrym nożem najpierw na poziome plastry, a następnie na cienkie paseczki. Na macie z bambusa rozłożyć kawałek prasowanych wodorostów. Rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie rozłożyć warstwę ryżu na wodorostach, tak, aby po obu stronach zostały kilkucentymetrowe kawałki wodorostów nie pokryte ryżem, lekko ucisnąć. Posmarować odrobiną wasabi. Na to ułożyć plasterki ryby, parę paseczków ogórka i awokado. Zwinąć matę tak, aby powstał wałeczek ryżu owinięty wodorostami. Lekko ugnieść i odwinąć matę. Wałeczek pokroić na kawałki długości mniej więcej 3-4cm. W miseczce wymieszać sos sojowy, sake i cukier. Sushi podawać ustawione pionowo na talerzu, z sosem do maczania w osobnej miseczce i kawałkami marynowanego imbiru i odrobiną wasabi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE