Niezwykłe ciasto z kruszonką

Niezwykłe ciasto z kruszonką
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 1½ szklanki cukru jasnobrązowego
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • ½ szklanki cukru białego
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki miękkiego, niesolonego masła
  • 1½ szklanki grubo posiekanych pekanów
Ciasto:
  • tłuszcz w sprayu
  • 2½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru białego
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1¼ szklanki kwaśnej śmietany
Polewa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nadzienie:
Do miski wsypujemy cukier brązowy, cynamon i goździki. Dodajemy cukier biały, mąkę i sól. Dodajemy masło i przy pomocy siekacza do ciasta łączymy ze sobą wszystkie składniki, aż uzyskamy kruchą konsystencję. Dodajemy orzechy. Wstawiamy miskę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tłuszczem w sprayu pokrywamy formę do pieczenia i odstawiamy na bok.

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.

W misie miksera ucieramy przez 4 minuty masło z cukrem, aż masa zrobi się lekka i puszysta. Dodajemy jajka, jedno po drugim i ubijamy do połączenia składników. Dolewamy wanilię. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę naprzemiennie z kwaśną śmietaną, zaczynając i kończąc na dodaniu mąki. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do formy połowę ciasta i robimy w nim zagłębienie, do którego nakładamy dwie trzecie nadzienia. Kładziemy pozostałą część ciasta, wyrównujemy łyżką i posypujemy wierzch pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe, a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.

Wyciągamy formę, kładziemy na kratce i chłodzimy przez 45 minut. Potem odwracamy formę i wyciągamy z niej ciasto.

W średniej misce mieszamy cukier puder i mleko, aż powstanie lukier. Odstawiamy na bok i przykrywamy folią. Kiedy ciasto będzie gotowe, polewamy je lukrem i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA