Niezawodny sos holenderski

Niezawodny sos holenderski
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Przepis



Składniki:
150 g solonego masła
żółtka z 2 jajek od kur z wolnego wybiegu
½ łyżki musztardy diżońskiej
sok z ½ cytryny
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Stop masło w rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj w malakserze żółtka z musztardą i sokiem z cytryny na jasną, jednolitą masę. Do włączonego malaksera ostrożnie wlewaj stopione masło bardzo wąskim strumieniem, aż sos będzie jednolity i gęsty. Przełóż go do miski i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE