Navarin z jagnięciny

Navarin z jagnięciny
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki jagnięcej
  • oczyszczonej z tłuszczu i ścięgien
  • pokrojonej w kostkę o boku ok. 5 cm
  • 1½ łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • obrana i drobno pokrojona
  • 1 główka czosnku
  • przekrojona na pół poziomo
  • 350 ml wytrawnego białego wina
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku
  • listki z 3-4 gałązek świeżego rozmarynu
  • 500 ml zimnego bulionu jagnięcego albo drobiowego
  • 450 g mieszanych sezonowych warzyw
  • obranych i pokrojonych na kawałki równej wielkości
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie kawałki mięsa. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym żaroodpornym garnku, na średnim ogniu. Ułóż na dnie 1/3 jagnięciny i smaż po 3 min z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż z powrotem na talerzu z mąką i obsmaż kolejne porcje mięsa. Dolej do garnka drugą łyżkę oleju i podsmaż czosnek mieszając, aż się zrumieni. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-8 min, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaj posiekane pomidory, zioła i wszystko wymieszaj. Gotuj ok. 5 min, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej zimny bulion i włóż mięso do garnka – płyn musi przykrywać mięso. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj 1½ godz. mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie miękka. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie przez 2-3 min i odsącz. Podgrzej w rondlu masło na dużym ogniu, dodaj zblanszowane warzywa i smaż 1-2 min mieszając. Podziel puree ziemniaczane między 4 talerze, nałóż porcje jagnięciny, a na wierzch warzywa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE