Nargis kebab

Nargis kebab
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 5 jajek plus 1 żółtko
  • 250 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • kawałek imbiru o długosci 2,5 cm
  • obrany i starty
  • ½ łyżeczki roztartych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki roztartych nasion kminu
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki roztartych goździków
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • sól do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • olej roślinny do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować 4 jajka na pół twardo (białko ma być całkowicie ścięte, żółtko — pozostać miękkie, ale już nie płynne). Jajka należy włożyć do wrzątku i gotować około 4-5 minut, następnie wyjąć i umieścić pod zimną bieżącą wodą, obrać po wystygnięciu. Pozstałe jajko roztrzepać w miseczce. Wymieszać w misce mięso, czosnek, imbir, przyprawy, skrobię i żółtko jajka na gładką masę, dodać sól do smaku. Podzielić masę na 4 porcje. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na kształt kotlecika. Obrane jajka osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące. Ułożyć jajko na kotleciku i starannie oblepić, tak, aby między jajkiem a wartswą mięsa nie zostało powietrze.
Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w sezamie. Na głębokiej patelni z grubym dnem lub w garnku rozgrzać olej. Smażyć obtoczone jajka po 2 sztuki przez 4-5 minut, przewracając delikatnie od czasu do czasu. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA