Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym

Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis



Ciasto
2 filiżanki mąki orkiszowej
szczypta soli
2 i pół filiżanki mleka sojowego
oliwa do smażenia

Sos
2 łyżki masła z orzechów laskowych
łyżka syropu ryżowego
łyżka ekstraktu waniliowego
pół filiżanki gorącej wody

Nadzienie
kobiałka świeżych truskawek
posiekany kandyzowany imbir


Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy mleko mieszając, żeby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby rozcieńczamy je mlekiem lub wodą. Rozgrzaną patelnię polewamy odrobiną oliwy. Wlewamy na nią około 1/3 filiżanki ciasta. Rozprowadzamy i smażymy przez minutę z każdej strony. Naleśniki układamy na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem.

Sos
Masło orzechowe, syrop ryżowy i ekstrakt wanilii rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Nadzienie
Mieszamy truskawki i posiekany imbir.

Przygotowanie
Na ćwiartce każdego naleśnika układamy po 2 łyżki nadzienia. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch polewamy sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE