Naleśniki z ricottą, sosem malinowym z chili i wiórkami czekoladowymi

Naleśniki z ricottą, sosem malinowym z chili i wiórkami czekoladowymi
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka ricotty
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 1 czerwona chili
  • przekrojona i pozbawiona gniazd nasiennych
  • ¼ szklanki startej ciemnej czekolady

Kalkulator wag i miar

Przepis

W dużej misce ubij śmietanę z wanilią. Wmieszaj ricottę, łyżkę cukru i ucieraj jeszcze przez chwilę. Przykrytą miskę wstaw do lodówki. Do naczynia malaksera włóż jajka, mleko, wodę oraz mąkę i miksuj pulsacyjnie przez 10 sekund. Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Rozprowadź równomiernie na dnie patelni ¼ szklanki ciasta naleśnikowego i zakołysz nią, żeby sięgnęło brzegów. Smaż 45 sekund, przewróć i dosmaż w 30 sekund z drugiej strony. Zmiksuj w malakserze rozmrożone maliny z sokiem, chili i 2 łyżkami cukru. Nałóż 2-3 łyżki nadzienia z ricotty na środek naleśnika i zroluj. Skrop naleśnik ostrym sosem malinowym i oprósz wiórkami czekoladowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE