Naleśniki z brzoskwiniowym flamberem a’la fuzzy navel

Naleśniki z brzoskwiniowym flamberem a’la fuzzy navel
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
3

Przepis

Brzoskwinie
3 świeże brzoskwinie (można zastąpić mrożonymi lub z puszki)
½ szklanki (125 ml) brzoskwiniowego sznapsa
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie
Włożyć świeże brzoskwinie do miski, zalać na 30 sekund wrzątkiem, wyjąć i wrzucić do wody z lodem. Gdy trochę przestygną – obrać ze skórki. Każdą pokroić na 8 części, zalać sznapsem, posypać cukrem i skórką pomarańczową. Odstawić.

Naleśniki

Ilość: 24 sztuki
1 ¾ (425 ml) mąki tortowej
½ łyżeczki (2 ml) soli
1 szklanka (250 ml) 2% mleka
2 szklanki (500 ml) mleka
3 łyżki stołowe (45 ml) klarowanego masła
3 jajka
1 żółtko

Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać 1 szklankę (250 ml) mleka. Ubić na gładką pastę. Dodać masło, dokładnie wymieszać. Ubijając, powoli wlewać 2 szklanki (500 ml) mleka oraz jajka.
Przykryć folią i wstawić na ½ godziny do lodówki. Rozgrzać patelnię do naleśników. W razie konieczności rozcieńczyć ciasto mlekiem. Wlać 2 chochelki (60 ml) ciasta na suchą patelnię, rozprowadzić równomiernie po całym dnie. Po mniej więcej minucie, gdy naleśnik jest usmażony z jednej strony – obracamy go. Smażyć jeszcze ok. 30 sek. Usmażone naleśniki przekładać pergaminem, by się nie sklejały. Przykryć folią przechowywać w lodówce.


Flamber
12 naleśników
2 łyżki stołowe (30 ml) klarowanego masła
6 łyżek stołowych (90 ml) likieru Grand Marnier
lody waniliowe
świeżo tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło. Dusić w nim naleśniki pojedynczo, żeby się podgrzały. Składać na ćwiartki i przekładać na talerz. Wrzucić na patelnię 1/3 brzoskwiń, smażyć 30 sek.
Ostrożnie wlać 2 łyżki stołowe (30 ml) likieru pomarańczowego. Odsunąwszy się na odległość ręki lekko przechylić patelnię w kierunku płomienia, by alkohol się zapalił. Gdy płomień zgaśnie – nałożyć brzoskwinie na naleśniki. Posypać odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawać z lodami waniliowymi.


© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE