Naleśniki pancakes z jabłkami

Naleśniki pancakes z jabłkami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis

Składniki:
3 duże jajka
300 g mąki z proszkiem do pieczenia
150 g cukru granulowanego lub zwykłego
100 ml mleka
1 łyżka oleju słonecznikowego

jabłka:
50 g masła
cukier puder do smaku
3 obrane pokrojone jabłka
nieco adwokata do smaku

Przygotowanie:
W dużym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier i mleko i ubijamy na gładką masę. Ciasto powinno być gęstsze niż przy typowych naleśnikach – ma wolno spływać z łyżki. Na patelni z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzewamy olej słonecznikowy. Dużą łyżką nakładamy ciasto, pozostawiając każdemu naleśnikowi sporo miejsca. Kiedy na powierzchni naleśników zaczną pojawiać się bąbelki, przerzucamy je na drugą stronę. W razie potrzeby zmniejszamy gaz, żeby zbytnio ich nie zrumienić. Znów je przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Jeśli smażymy ich więcej, pamiętajmy, że utrzymują ciepło tylko około 15 minut. W niewielkim rondlu rozgrzewamy masło. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodajemy do masła cukier puder i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy do masła jabłka i od czasu do czasu mieszając, dusimy, aż zmiękną i się zrumienią. Wlewamy połowę adwokata i redukujemy. Podajemy naleśniki z jabłkami, skropione adwokatem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE