Naleśniczki gryczane ployes

Naleśniczki gryczane ployes
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • miarka mąki gryczanej
  • pół miarki mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 175 ml zimnej wody
  • 425 ml wrzątku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać suche składniki w zimnej wodzie do postaci pasty. Dolać wrzątek i mieszać do gładkości. Odstawić na pół godz.
Rozgrzać żeliwną patelnię, bez tłuszczu. Nakładać łyżką masę w postaci niewielkich placuszków. Smażyć, aż wierzch będzie zupełnie suchy. Nie przekładać.
Gotowe naleśniczki trzymać w ciepłym piekarniku do usmażenia reszty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE