Najlepsze ciasto czekoladowe

Najlepsze ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Przepis


Ciasto czekoladowe
1 szklanka (250 ml) niesolonego masła
90 g drobno posiekanej, najlepszej jakości gorzkiej czekolady
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
½ szklanki (125 ml) kakao
½ szklanki (125 ml) serka mascarpone
3 jajka
2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego
½ szklanki (125 ml) mąki
¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia.
W małym rondelku rozgrzać masło do punktu wrzenia. Posiekaną czekoladę wrzucić do miski, zalać gorącym masłem i odczekać 30 sekund, a następnie mieszać, aż czekolada całkiem się roztopi. Dodać przesiany cukier i kakao. Ubić mascarpone, jajka i wanilię, aż będą gładkie. Delikatnie wymieszać z mąką i solą. Wlać ciasto do formy. Piec 45 – 50 min., aż patyczek będzie suchy. Przestudzić 15 minut, posmarować polewą czekoladową. Przed pokrojeniem zaczekać aż stwardnieje.


Polewa czekoladowa
170 g posiekanej, najwyższej jakości gorzkiej czekolady
6 łyżek stołowych (90 ml) kremówki
3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła

Przygotowanie
Umieścić czekoladę w dużej misce. Na średnim ogniu doprowadzić śmietanę i masło do wrzenia, zalać czekoladę i odczekać 30 sekund. Dokładnie wymieszać. Polewę wykorzystać, gdy wciąż ciepła.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE