Nadziewane roladki z indyka

Nadziewane roladki z indyka
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2/3 szklanki selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1½ szklanki bułki tartej
  • 4-6 łyżek bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • 4-5 cienkich plastrów filetu z indyka
  • gałązki rozmarynu do nadziewania roladek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż cebulkę oraz seler naciowy mieszając przez 5 min, aż będą szkliste i miękkie. Dodaj szałwię, tymianek, sól oraz pieprz i podsmażaj jeszcze przez 1 min. Zdejmij patelnię z ognia i trochę przestudź. Dodaj bułkę tartą, 4 łyżki bulionu i żurawinę. Mieszanina powinna być dość zwarta. Jeśli trzeba, dolej więcej bulionu. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Na blacie rozłóż kawałek folii aluminiowej, niewiele większy od plastra indyczego mięsa. Na folii połóż podobnych rozmiarów kawałek papieru do pieczenia. Na papierze ułóż plaster indyka, a na nim z kolei niewielką porcję farszu. Ciasno zwiń roladkę i zakręć końce folii, żeby się nie rozwijała. Ułóż zawiniątko na blasze do pieczenia i powtórz powyższe czynności z pozostałymi plastrami mięsa i farszem. Piecz porcje przez 25 min., odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Przed podaniem odwiń porcje mięsa i pokrój ostrym nożem na plasterki o grubości 1 cm. Usuń z każdej gałązki rozmarynu dolne listki, zostawiając na górze ozdobny pędzelek, przytnij gałązki do dł. 5 cm i wbij w roladki z boku. Roladki można podawać na zimno albo podgrzane przez 8 min. w temp. 175 stopni C z dodatkiem ziarnistej musztardy zmieszanej z dżemem żurawinowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE