Nadziewane liście winorośli

Nadziewane liście winorośli
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Niewolnicy Kambuza (odc.11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Przepis



Składniki
3 cebule, drobno pokrojone
400 g mielonej wołowiny
200 g ryżu długoziarnistego
1 łyżeczka suszonej mięty, lub do smaku
50 ml oliwy
sól i świeżo mielony czarny pieprz
16 kiszonych liści winorośli

Na sos
sok z 2 cytryn
2 żółtka
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Potrzebne
Duży rondel, mały rondel, pokrywka od mniejszego rondla, ciężarek

Sposób przygotowania
Do dużej miski włożyć cebulę, mieloną wołowinę i ryż, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ułożyć dwa liście winorośli, na środek nałożyć czubatą łyżkę mięsa i ciasno zawinąć. Ułożyć nadziewane liście w rondlu i przykryć mniejszą pokrywką, żeby je zabezpieczyć przed wypłynięciem. Nalać tyle wody, żeby zakryła pokrywkę i na wierzchu położyć ciężarek.Doprowadzić wodę do wrzenia, a potem dusić na wolnym ogniu dopóki liście nie będą miękkie, a nadzienie ugotowane. Wyjąć nadziewane liście z rondla i trzymać w cieple. Zachować płyn z gotowania do zrobienia sosu cytrynowego. By zrobić sos, w małym rondlu wymieszać sok z cytryny, żółtka i skrobię kukurydzianą. Mieszając wolno wlać wodę z gotowania liści i dokładnie wymieszać. Uważać, żeby jajka się nie ścięły. 2-3 minuty gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać natychmiast z nadziewanymi liśćmi winorośli.

© Melissa Love

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE