Nadziewane grzyby

Seria kulinarna:
Nancy Lam Rekin i żeberka (odc.5)
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis

Składniki:
grzyby
krewetki
1 białko
pieprz
sos rybny
półtorej łyżeczki skrobii kukurydzianej
2 łodygi dymki

Sos
łyżka oleju
5 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
wywar z grzybów
łyżka cukru
łyżka sosu rybnego
wino
łyżka oleju sezamowego



Nadzienie:
Krewetki zmiksować z pieprzem, białkiem z jednego jajka, sosem rybnym, skrobią kukurydzianą i dymką. Grzyby moczyć pół godziny we wrzątku. Odcisnąć płyn. Odciąć ogonki. Napełnić nadzieniem i ugotować na parze 10-15 minut.

Sos:
Rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pięciocentymetrowy kawałek imbiru i dwa ząbki czosnku. Dodać dymkę, wywar z grzybów, łyżeczkę cukru, łyżkę sosu rybnego, odrobinę wina i łyżeczkę
oleju sezamowego.

© Nancy Lam

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE