Nadziewane barweny

Nadziewane barweny
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Niewolnicy Kambuza (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki
5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
garść posiekanej natki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
100 ml oliwy
200 g ryżu długo ziarnistego
70 ml retsiny (białego wina przechowywanego w sosnowych beczkach)
1 czerwona papryka, grubo pokrojona
4 średnie barweny, oczyszczone
4-8 liści winorośli, zależnie od wielkości

Do pasty
garść zielonych oliwek, wydrylowanych i grubo pokrojonych
2 zielone papryki, grubo pokrojone

Na sos
2 łyżki pokrojonych małych korniszonów
2 łyżki kaparów, pokrojonych
mały pęczek dymki, świeżo pokrojonej
mały pęczek koperku
mały pęczek natki, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
100 ml oliwy
biały ocet winny, do smaku
sok z 1 cytryny

Potrzebne
rondle, deska do krojenia, grill

Sposób przygotowania
Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzącą, osoloną wodą i gotować dopóki nie zmiękną, ale muszą zachować kształt. Odcedzić i dodać połowę natki. Przyprawić do smaku i dodać 50 ml oliwy. Trzymać w cieple. W drugim rondlu ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a później dodać retsinę, pokrojoną paprykę i resztę natki. Doprawić do smaku i wymieszać z pozostałą oliwą. By zrobić pastę, wymieszać oliwki i zieloną paprykę. Równo rozsmarować po łyżce pasty w brzuchu każdej ryby i nadziać je jedną lub dwoma łyżkami mieszanki z ryżem. Owinąć każdą rybę w jeden lub dwa liście winorośli piec na grillu. By zrobić sos, wrzucić korniszony, kapary, dymkę, koperek, natkę, szalotki i oliwę do miski, dokładnie wymieszać. Dodać biały ocet winny i świeżo mielony czarny pieprz. Podgrzewać sos na małym ogniu dopóki nie będzie ciepły. Polać sosem upieczone ryby i natychmiast podać z ziemniakami i resztą ryżu.

© Melissa Love

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE