Muszelki w sosie serowo-kurczakowym

Seria kulinarna:
Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Składnik główny
35 dag makaronu „muszelki” gotujemy przez 4 minuty i odcedzamy

Sos pomidorowy
Oliwa z oliwek
Czerwona cebula
Pół kilo pomidorów
2-3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
kilka łyżek bulionu warzywnego

Nadzienie do muszelek
2 filety z piersi kurczaka
10 deka sera ricotta
1 jajko
bazylia
bulion warzywny

Sos biały
łyżeczka oliwy z oliwek
250 ml mleka
trochę mąki
20 g startego parmezanu
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie sosu pomidorowego
Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oliwy z oliwek. Podsmażamy dużą, czerwoną, posiekaną cebulę. Dodajemy pół kilo pokrojonych pomidorów. Świeże i dojrzałe mają naturalną słodycz, więc nie trzeba dodawać cukru. Przez chwilę smażymy je z cebulą. Dodajemy 2 – 3 łyżeczki pasty z suszonych w słońcu pomidorów – sprawi, że sos będzie ciemniejszy i zagęści go nieco. Dolewamy kilka łyżek bulionu warzywnego i gotujemy powolutku, aż wszystkie smaki się połączą. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i zostawiamy na kwadrans.


Przygotowanie nadzienia do muszelek
Mięso kroimy w cienkie paseczki, umieszczamy na sicie nad wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy na parze 6 - 7 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Ser mieszamy z jajkiem. Dodajemy kurczaka. Dodajemy grubo posiekaną bazylię. Mieszankę kurczaka i sera rozrzedzamy bulionem, by można było nią polać makaron.


Przygotowanie sosu białego
Łyżeczkę oliwy z oliwek wlewamy na patelnię. Do lekko podgrzanej dolewamy 250 ml mleka, wsypujemy mąkę i od razu zaczynamy mieszać, by nie porobiły się grudki. Gdy mleko jest już połączone z mąką – dodajemy 20 gramów startego parmezanu. Zamiast soli dodajemy szczyptę ostrej papryki. Kto lubi – może dolać trochę wina. Po minucie gotowania alkohol odparuje, pozostawiając sam smak.

Przygotowanie
Na dno naczynia wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy go sporą ilością czarnego pieprzu. Na sos wykładamy obgotowany makaron. Lekko ugniatamy. Muszelki pokrywamy mieszanką mięsno - serową, lekko wyrównując powierzchnię. Polewamy białym sosem, posypujemy garstką parmezanu. Doprawiamy mieloną papryką i wstawiamy na 20 – 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Podajemy z zieloną sałatą.

© Jenny Bristow

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE