Mus z łososia z sosem ogórkowym

Mus z łososia z sosem ogórkowym
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Składniki
450 g filetu z łososia
55 g sera z niebieską pleśnią
115 g sera śmietankowego
120 ml kwaśnej śmietany
2 drobno posiekane korniszony
1 torebka żelatyny
1 posiekana łodyga selera
1 drobno posiekana średnia cebula
sól
300 ml bitej śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sok z ½ cytryny

Składniki sosu
1 ogórek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki cukru
1 łyżka białego octu winnego
150 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie
Ugotuj łososia na parze albo obsmaż. Usuń skórę, ości i rozdrobnij mięso łososia. Włóż do dużej miski. Osobno zmieszaj ser i kwaśną śmietanę, a następnie połącz z łososiem i korniszonami. Rozpuść żelatynę według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z zawartością miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż do zwilżonych wewnątrz form i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz., aż mus stężeje.

Sos
Obierz ogórek, usuń pestki i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz śmietany i odstaw na 30 min. Zlej ciecz, a resztę połącz ze śmietaną. Wyjmij mus łososiowy z foremek i podawaj z sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE