Mus z łososia

Mus z łososia
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis

W malakserze zmiksować na gładką masę 1 szklankę (120 do 150 gramów) kawałków wędzonego łososia, ½ szklanki twarogu lub sera ricotta, 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, po dużej szczypcie soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub głębokiego półmiska. Używając folii spożywczej, wyrównać powierzchnię masy tak, aby powstała warstwa o grubości około 2,5 cm. Posiekać 2 łyżkami drobno posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżeczkami osączonych kaparów i 1 łyżeczką posiekanego świeżego szczypiorku. Skropić 2 łyżeczkami oliwy z pierwszego tłoczenia. Podawać z paluszkami chlebowymi, crostini lub preclami.

Z tej ilości uzyskuje się od 20 do 30 sztuk przystawek.




© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE