Mus miodowy

Mus miodowy
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:

Ilość: 4 szklanki (6-8 porcji)

Składniki>
2 łyżeczki żelatyny w proszku
3 łyżki zimnej wody
1 żółtko
¼ szklanki miodu
1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki (36%)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki słodkiego sherry

Przygotowanie
Namoczyć żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić, by napęczniała. Umieścić żółtko, miód i łyżkę wody w misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać na parze trzepaczką około 2 minut, aż masa zgęstnieje i zjaśnieje. Dodać żelatynę i rozpuścić, mieszając trzepaczką. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę schłodzić i ubić. Wlać masę miodową, cały czas mieszając trzepaczką. Dodać sherry i jogurt i wymieszać. Wstawić do lodówki i chłodzić minimum 4 godziny.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE