Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady

Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.12)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:
35 dag ciemnej czekolady
pół litra bitej śmietany (aby obniżyć zawartość tłuszczu, można też wykorzystać jogurt, a nawet serek homogenizowany lub mieszankę tych produktów; nie należy stosować chudego, płynnego jogurtu, bo deser się nie uda)
pół łyżeczki cynamonu
5 dag orzechów pecan
2 łyżeczki kawy

Czekoladę rozpuszczamy w misce, ustawionej nad gorącą wodą. Gdy masa jest gładka, gasimy ogień. Dodajemy parę łyżeczek syropu klonowego i zostawiamy, by przestygła. Do śmietany dodajemy cynamon, posiekane orzechy i rozpuszczoną w łyżce wody kawę. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Jeśli czekolada będzie zbyt gorąca – rozpuści śmietanę, a jeśli za chłodna – zacznie tężeć. Przekładamy masę do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Krem wstawiamy na 4 godziny do lodówki, by stężał.

Sos:
20 dag białej czekolady
125 ml słodkiej śmietanki
5 dag pianek

Czekoladę rozpuszczamy w misce nad gorącą, ale nie gotującą się wodą. Powoli, starannie mieszając, wlewamy śmietankę. Gdy masa jest już całkiem aksamitna – dodajemy pokrojone na kawałki pianki. Gasimy ogień – pianki rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.

Czekoladowy mus dekorujemy czerwonymi porzeczkami, oraz listkami świeżej mięty i polewamy sosem z białej czekolady.

© Jenny Bristow

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE