Mus czekoladowy w czekoladowych opaskach

Mus czekoladowy w czekoladowych opaskach
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

MUS CZEKOLADOWY
170 g roztopionej ciemnej czekolady na opaski
115 g roztopionej ciemnej czekolady
2 łyżki stołowe (30 ml) wody
¼ szklanki (60 ml) cukru
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
3 łyżki stołowe (45 ml) ciepłej kawy z ekspresu
2 łyżki stołowe (30 ml) likieru Grand Marnier
1 szklanki (250 ml) 35% śmietany


Przygotowanie
Taśmę z octanowego plastiku pociąć na 25-cio centymetrowej długości kawałki. Ułożyć na płaskiej powierzchni i za pomocą łopatki posmarować równomiernie 30 gramami roztopionej czekolady. Postawić na boku, uformować na kształt łzy czekoladą do wnętrza i skleić końce. Ustawić na wyłożonej pergaminem tacy i schłodzić w lodówce, aż czekolada zastygnie. W rondelku rozpuścić cukier w wodzie i gotować 5 min., aż powstanie syrop. Lekko przestudzić. Ubić żółtka z syropem, aż będą jasne i puszyste. Wymieszać z kawą, likierem i roztopioną czekoladą. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z czekoladową masą. Ubić śmietanę i ostrożnie połączyć z musem. Napełnić musem czekoladowe „opaski”, przykryć i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przełożyć na talerze, usunąć plastikową taśmę. Podawać natychmiast.


CZEKOLADOWA OPASKA
140 g roztopionej ciemnej czekolady


Przygotowanie
Uciąć kawałek taśmy z octanowego plastiku wystarczająco długi, by go owinąć wokół tortu. Ułożyć na płaskiej powierzchni i za pomocą łopatki posmarować równomiernie roztopioną czekoladą. Ostrożnie podnieść i owinąć wokół tortu, przyklejając czekoladę do ciasta. Schłodzić w lodówce, aż czekolada stężeje, a następnie ostrożnie usunąć plastik.


@ Donna Dooher


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE