Mus cytrusowy

Mus cytrusowy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:


Mus
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki soku z limonki
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2 łyżeczki skórki startej z limonki
2/3 szklanki śmietany kremówki 36%
6 żółtek
4 łyżki cukru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 ½ łyżki żelatyny w proszku
3 łyżki wody

Beza
1 szklanka cukru
¼ szklanki wody
6 białek

Paski skórki z limonki do dekoracji

Przygotowanie
Kwadratową foremkę o boku 23 cm wyłożyć folią plastikową tak, by brzegi folii zwisały poza krawędzie formy.

Przygotowanie musu
Umieścić w rondlu sok i skórkę z cytryny i limonki, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić niemal do wrzenia. W miseczce wymieszać żelatynę z wodą i odstawić, by napęczniała. Umieścić w misce żółtka, cukier i skrobię i dobrze wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając trzepaczką, wlać powoli gorącą śmietanę do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do rondla i postawić na średnim gazie. Podgrzewać ok. 2 – 3 minut, cały czas mieszając, aż masa stanie się lśniąca i gęsta (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić na bok, by masa ostygła do temperatury pokojowej.

Przygtowanie bezy
Umieścić w rondlu cukier i wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu ok. 3 minut, aż syrop będzie miał temperaturę 115°C. Ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając, wlać syrop po ściance miski. Ubijać na średnich obrotach, dopóki beza nie ostygnie do temperatury pokojowej. Wlać do bezy 1/3 masy żółtkowej z żelatyną i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać resztę masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Przełożyć mus do przygotowanej foremki i wyrównać wierzch. Zawinąć brzegi folii i przykryć mus. Wstawić do lodówki i chłodzić ok. 4 godzin, dopóki nie stężeje. Przed podaniem wyłożyć mus na deskę i usunąć folię. Pokroić na porcje i rozłożyć na talerzykach. Na wierzch położyć po łyżce sałatki owocowej i udekorować paskiem skórki z limonki.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE