Muffiny z płatkami owsianymi

Muffiny z płatkami owsianymi
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.31)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka startej marchewki (3 średnie)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wymieszaj w misce mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. W większej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z olejem, jogurtem i ekstraktem waniliowym. Dodaj marchewkę i wymieszane suche składniki. Szybko wymieszaj. Staraj się nie mieszać za długo, żeby nie wyrobić za bardzo ciasta, bo muffiny byłyby twarde. Przełóż ciasto do 6 dużych, lub 12 małych foremek na muffiny. Piecz przez 30 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE