Muffiny z malinami i białą czekoladą

Muffiny z malinami i białą czekoladą
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • ekstrakt waniliowy
  • 225 ml mleka
  • 50g masła
  • tabliczka białej czekolady
  • maliny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski. Wsypać cukier, wbić jajko. Dodać kilka łyżeczek ekstraktu waniliowego oraz mleko, wymieszać. Wlać roztopione masło i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pokroić czekoladę na niezbyt duże kawałki (nie rozdrabniać zbyt mocno). Zostawić garstkę kawałków do dekoracji, resztę wrzucić do ciasta. Dodać maliny, kilka odłożyć do dekoracji. Wymieszać delikatnie, tak, by nie rozgnieść owoców. Foremki do muffinów wyłożyć pergaminem. Nabierać ciasto łyżką i palcem zsuwać do foremek. Zrobić na środku wgłębienie w cieście i ułożyć tam malinę, posypać kawałeczkami czekolady. Foremki ustawić na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około pół godziny, aż babeczki się przyrumienią.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ciotka pela 7 lat temu

tu można obejrzeć ten fragment z muffinkami...;)

http://www.youtube.com/watch?v=LzROic-v3AY

a teraz chodzę i nucę... "have you seen the muffin man, the muffin man..."...:D

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE