Muffiny z malinami i białą czekoladą

Muffiny z malinami i białą czekoladą
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • ekstrakt waniliowy
  • 225 ml mleka
  • 50g masła
  • tabliczka białej czekolady
  • maliny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski. Wsypać cukier, wbić jajko. Dodać kilka łyżeczek ekstraktu waniliowego oraz mleko, wymieszać. Wlać roztopione masło i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pokroić czekoladę na niezbyt duże kawałki (nie rozdrabniać zbyt mocno). Zostawić garstkę kawałków do dekoracji, resztę wrzucić do ciasta. Dodać maliny, kilka odłożyć do dekoracji. Wymieszać delikatnie, tak, by nie rozgnieść owoców. Foremki do muffinów wyłożyć pergaminem. Nabierać ciasto łyżką i palcem zsuwać do foremek. Zrobić na środku wgłębienie w cieście i ułożyć tam malinę, posypać kawałeczkami czekolady. Foremki ustawić na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około pół godziny, aż babeczki się przyrumienią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA