Muffiny bananowo-otrębowe

Muffiny bananowo-otrębowe
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Muffinki
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 240 g płatków albo batoników otrębowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • obrane i ugniecione
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • rozkłócone
  • sok z 1 cytryny
  • 450 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 220 g rodzynek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zalej płatki/batoniki otrębowe 200 ml wrzątku. Odstaw, aż zmiękną, wchłoną większość wody i ostygną. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj porcjami ugniecione banany i jajka, za każdym razem starannie mieszając.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Martunia 6 lat temu

"2 jajka od kur z wolnego wybiegu, rozkłócone" - przygotowanie: rozkłóć dwie kury na wolnym wybiegu, poczekaj aż zniosą jajka.... :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE